MLL:n lastenhoitopalvelusta tukea arkeen

15.4.2023

MLL on lasten, nuorten ja perheiden arjen tukija sekä arjen tuen asiantuntija. Arjella on suuri merkitys, sillä lasten ja nuorten hyvinvointi syntyy arjessa: perheessä, kaverisuhteissa sekä peruspalveluissa. Hyvä arki on tasapainoista mikä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että arjessa jaksaa hyvin. Yksi tarjoamamme arjen tuen muodoista on lastenhoitopalvelu. MLL:n kautta saa apua lastenhoitoon kaikkina vuorokaudenaikoina. Lastenhoitopalvelua voi käyttää perheen tarpeiden mukaan esimerkiksi työ- tai opiskelukiireiden vuoksi, tai kun vanhempi haluaa hetken hengähtää. Osa hoitajista hoitaa myös sairaita lapsia.

Hoitajien rekrytoinnista, kouluttamisesta, välittämisestä ja ohjaamisesta huolehtii MLL:n piirit. Jokainen MLL:n lastenhoitaja on käynyt liiton järjestämän lastenhoitokurssin. Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset sekä viimeisen vaiheen opiskelijat käyvät MLL:n järjestämän perehdytyksen. Hoitajat ovat iältään 16–75-vuotiaita. Kaikki hoitajat haastatellaan ja todetaan soveltuviksi lastenhoitotyöhön. Hoitajilla on voimassa oleva ammattivastuuvakuutus, joka korvaa hoitajan mahdollisesti aiheuttaman vahingon. MLL:n hoitajilta on myös tarkistettu rikosrekisteriote.

Hoitajat huolehtivat lapsen turvallisuudesta, hoidosta ja viihtyvyydestä vanhempien ohjeiden mukaan. Hoitajilla on vaitiolovelvollisuus lasta ja perhettä koskevissa asioissa. Perhe toimii hoitajan työnantajana ja vastaa työnantajavelvoitteista. Hoitajat eivät ole työsuhteessa MLL:oon, eikä MLL laskuta perhettä. Rekisteröityminen, järjestelmän käyttö ja hoitajien välitys on perheille maksutonta.

MLL:n lastenhoitoavun varausjärjestelmässä perhe voi jättää tilauksen välityksen hoidettavaksi tai hakea itse alueensa vapaita hoitajia. Tämä mahdollistaa hoitajan löytymisen myös iltaisin ja viikonloppuisin, kun hoitajavälitys on suljettu. Työaikaan sisältyy myös tutustuminen alkuun sekä vanhempien kotiinpaluun yhteydessä käyty keskustelu ja palkanmaksu. Näihin on tärkeää varata riittävästi aikaa.

Kun tilaat hoitajan ensimmäistä kertaa, rekisteröidy lastenhoitoavun käyttäjäksi.

Lisätietoa ja lastenhoitopalveluun rekisteröityminen tapahtuu täältä.